Túrógombóc



လလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလ


500 g túrót villával összetörünk, hozzáadunk 2 tojást, 35 g búzadarát, 120 g lisztet, ízesítjük 1 nagy csipet sóval és 20 g (vaníliás) cukorral. Alaposan összekeverjük, majd jól záródó edényben 1 éjszakára hűtőbe tesszük pihenni.
Másnap a tésztából nedves kézzel diónyi golyókat formálunk, és mindet forrásban lévő, enyhén sós vízbe engedjük (ezt a mennyiséget 2 adagban főzzük ki). Óvatosan megkavarjuk, nehogy leragadjanak a lábas aljára. Amikor feljöttek a víz tetejére, lassú forralással még kb. 10 percig főzzük, majd leszűrjük.
Amíg a gombócok főnek, elkészítjük a morzsát. Ehhez 100 g vajat felhevítünk, majd hozzáadunk 200 g zsemlemorzsát, és kis lángon, állandó kevergetés mellett pirítjuk, amíg szép aranyszínű nem lesz. Közben 20 g vaníliás cukrot is adunk hozzá, ami pirulás közben enyhén karamellizálódik. A kész morzsát levesszük a tűzről (mivel a forró edényben a morzsa könnyen megéghet), és 1–2 percig még kevergetjük. Végül a leszűrt gombócokat a pirított morzsába forgatjuk, és tejföllel tálaljuk.