TÚRÓGOMBÓC



Hozzávalók kb. 40 gombóchoz:
  • 50 dkg túró
  • 2 tojás
  • 2 csapott evőkanál búzadara
  • 6 púpozott evőkanál liszt
  • só, cukor
  • vaj, zsemlemorzsa
  • tejföl


  • A túrót villával összetörtem, hozzáadtam a tojást, a búzadarát, a lisztet, ízesítettem sóval és kevéske cukorral.
  • Alaposan összekevertem, majd 1 éjszakára a hűtőbe tettem pihenni.
  • Másnap a tésztából diónyi golyókat formáltam.
  • Forrásban lévő, enyhén sós vízbe tettem a gombócokat (ezt a mennyiséget két adagban főztem ki).
  • Óvatosan megkavartam, hogy nehogy leragadjanak a lábas aljára.
  • Amikor feljöttek a víz tetejére, lassú forralással még kb. 10 percig főztem, majd leszűrtem.
  • Amíg a gombócok főttek, elkészítettem a morzsát.
  • Ehhez kevés vajat melegítettem, majd hozzáadtam a zsemlemorzsát, és kis lángon, állandó kevergetés mellett pirítottam, amíg szép aranyszínű nem lett.
  • Közben kevés cukrot is adtam hozzá, ezzel együtt pirítottam, a cukor így kicsit karamellizálódott is.
  • A kész morzsát levettem a tűzről (mivel a forró edényben a morzsa könnyen megéghet), és 1-2 percig még kevergettem.
  • Végül a leszűrt gombócokat a pirított morzsába forgattam, és tejföllel tálaltam.