KALOCSAI SAJTOS ROPOGÓS



Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 35 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • 30 dkg reszelt trappista sajt


  • A lisztet gyúródeszkára szitáltam, majd elkevertem benne a sütőport, a sót és az őrölt köményt.
  • Apró darabokra vágva hozzáadtam a vajat, és jól elmorzsoltam a fűszeres liszttel.
  • Végül belekerült a tojás, a tejföl és a reszelt sajt is, majd egynemű tésztává, cipóvá gyúrtam az egészet.
  • 4 részre osztottam, mindegyikből cipót formálva.
  • A cipókkal külön-külön dolgoztam tovább: 1-1 cipóból rudat sodortam, nekem kb. a gyúródeszka szélességének megfelelő hosszúságú, jó ujjnyi vastag rudakat sikerült gyártani.
  • Mindet kb. 1 cm-es korongokra vágtam, ezeket tálcára rakosgattam (nem kell szép sorban, nyugodtan mehetnek össze-vissza, egymásra is).
  • Miután az összes tésztából ilyen kis korongokat készítettem, elkezdtem a sütést.
  • Ehhez a sütőt jó forróra melegítettem, és 2-4 korongot belehelyezve jól összenyomtam, pár másodpercig sütöttem az egyik, majd ugyanennyi ideig a másik oldalukat (közepes lángon).