CSOKOLÁDÉS KARÁCSONYI CSILLAG



Hozzávalók:
a tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 36 dkg hideg vaj
  • 6 evőkanál narancslikőr vagy frissen facsart narancslé
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
a krémhez:
  • 25 dkg étcsokoládé (55%-os)
  • 1 dl víz
  • 3 dkg cukor
  • 1/2 dl tejföl
  • 1,6 dl tejszín
  • 4 dkg puha vaj
a díszítéshez:
  • 20 dkg ét tortabevonó
  • 2 evőkanál olaj
  • fehér cukordara


  • A lisztet összekevertem a sütőporral, majd a tálas mixer táljába szitáltam.
  • Hozzászitáltam a kakaóport és a porcukrot, és finoman összekevertem.
  • Apró darabokra vágva hozzáadtam a hideg vajat, majd a dagasztóspirál segítségével morzsás állagúra kevertem.
  • Enyhén lisztezett gyúródeszkára öntöttem, hozzáadtam a narancslikőrt és a tojássárgákat, majd gyors mozdulatokkal, nem sokáig gyúrva összeállítottam a tésztát.
  • Folpackba csomagolva 1 éjszakán át a hűtőben pihent.
  • Másnap a tészta sütése előtt elkészítettem a krémet.
  • Ehhez 5 dkg étcsokoládét a vízzel, a cukorral és a tejföllel felfőztem, hagytam besűrűsödni, majd levettem a tűzről.
  • Másik lábasban felforraltam a tejszínt, elzártam alatta a lángot, kis adagokban hozzáadtam a maradék étcsokoládét, mindig megvárva, amíg felolvad benne.
  • Végül hozzáadtam a puha vajat is, kis darabokra vágva, és addig kevergettem, amíg felolvadt benne.
  • Ekkor összevegyítettem a tejszínes és a tejfölös krémet, majd hűlni hagytam, illetve kihűlés után hűtőbe tettem dermedni.
  • A tésztát a hűtőből kivéve finoman átgyúrtam, majd 2 részre osztottam, amíg az egyikkel dolgoztam, a másik visszakerült a hűtőbe.
  • Lisztezett felületen a tésztát vékonyra nyújtottam, majd kiszaggattam fenyő, hópehely, kisebb és nagyobb csillag alakú kiszúróval.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, és 180 fokos sütőben kb. 8 perc alatt készre sütöttem.
  • A kisült és kihűlt kekszeket a hűtőből kivett, finoman átkevert krémmel összeragasztgattam, és sütőpapírra szép sorba raktam őket.
  • A csokimázhoz vízgőz fölött megolvasztottam a tortabevonót az olajjal, majd kávéskanál segítségével óvatosan megcsorgattam vele a kekszek tetejét.
  • Kis adagokban dolgoztam, amikor meglocsoltam 10-15 kekszet, megszórtam őket a fehér cukordarával, mielőtt még megdermedt volna rajtuk a csokimáz.
  • Hűvös helyen tároltam, a készítés utáni napon már nagyon finom, puha volt a keksz a krémtől.


Forrás: Limara