kedd, november 15, 2011

Tejszínes sütőtökkrémleves

Újabb finom krémleves, aktuálisan sütőtökből. Finom, krémes, fűszeres, könnyen és gyorsan elkészíthető, a sütőtök ízben nagyon jól harmonizál a vörös- és fokhagymával. Tálalhatjuk pirított kenyér- vagy zsemlekockával, levesgyönggyel, de akár süthetünk rá csíkokra vágott, kevés olajon átpirított sütőtököt is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • kb. 60 dkg sütőtök
  • 3 evőkanál olaj
  • só, őrölt fehérbors, ételízesítő
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 dl főzőtejszín
  • fél citrom leve
  • pirított zsemlekocka, aprított petrezselyemzöld


  • A vörös- és fokhagymát, valamint a sütőtököt megtisztítottam.
  • A vöröshagymát apró, a sütőtököt nagyobb kockákra vágtam.
  • A hagymát megfuttattam az olajon, hozzáadtam a tökkockákat, és kevergetve pár percig pirítottam.
  • Megsóztam, megborsoztam, fűszereztem a zúzott fokhagymával, majd felöntöttem vízzel.
  • Felforraltam, adtam hozzá kevéske ételízesítőt, lefedtem, és kis lángon puhára főztem.
  • A tűzről levéve kissé hűlni hagytam, botmixerrel pürésítettem, majd visszatettem a tűzre.
  • Az étkezési keményítőt kézi habverővel elkevertem a tejszínnel, hozzáadtam néhány merőkanálnyi levest, mindig elkeverve, végül az így hőkiegyenlített tejszínnel behabartam a levest.
  • Néhány percig kis lángon még főztem, majd citromlével ízesítettem.
  • Tálaláskor megszórtam felaprított petrezselyemzölddel, és pirított - fokhagymás - kenyérkockát kínáltam mellé.

4 megjegyzés:

  1. Finom és guszta. Holnap én is feltöltöm a legújabb verziómat.

    VálaszTörlés
  2. Hű, ez nagyon csábító! :) Imádom a sütőtököt, de a leves eddig kimaradt. Nem is értem, miért, ideje lesz pótolni az elmaradásomat. :O

    VálaszTörlés
  3. Szívesen megkóstolnám, nagyon guszta! De Férjuram elutasít mindenféle krémlevest, a gyerekeket ismerve meg hiába tenném eléjük. S mert a családnak főzök, nem magamnak, maradok a csodálatnál:-)

    VálaszTörlés