Linzer




1 kg lisztet átszitálunk, 1 csipet sót és 1 kávéskanál szódabikarbónát adunk hozzá, majd beledarabolunk 700 g jéghideg vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzászitálunk 350 g porcukrot, beleteszünk 1 tojást, 1 biocitrom finomra reszelt héját, kifacsart levét, és gyorsan egynemű tésztává gyúrjuk. 4 egyforma részre osztjuk, amíg az elsővel dolgozunk, addig a többi folpakba csomagolva a hűtőben pihen.
A tésztacipót 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd 5 cm átmérőjű, cakkos szélű formával köröket szaggatunk ki belőle. Minden második közepét kisebb szaggatóval kiszúrjuk. A leeső tésztadarabokat hozzágyúrjuk a következő tésztacipóhoz, így dolgozunk tovább. A kiszúrt köröket és karikákat sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fokon 13–14 perc alatt világosra sütjük. A sütemény titka, hogy ne süssük túl; akkor jó, ha a szélének és az aljának éppen csak kissé sültebb színe van. Amikor kihűlt, a karikákat megszórjuk porcukorral, majd tetszőleges ízű lekvárral összeragasztunk 1–1 teli és lyukas kört. Másnapra nagyon finom, megpuhul. 
A tetejét díszíthetjük csokoládéval is a képeken látható módon. Ebben az esetben néhány lyukas linzert egy vonalban egymás alá helyezünk, letakarjuk egy papírlappal úgy, hogy mindegyiknek a fele kilógjon a papír alól, ezt a részt meghintjük porcukorral. Ugyanígy járunk el az összes lyukas linzerrel. Vízgőz fölött megolvasztunk kb. 70 g étcsokoládét 1 teáskanál olajjal, kicsit hűlni hagyjuk. Eldobható habzsákot apró lyukú díszítőcsővel szerelünk fel, beleöntjük a csokoládét, és tetszőleges mintázattal díszítjük a lyukas kekszek üresen maradt részét. A máz dermedése után lekvárral összeragasztunk 1–1 teli és lyukas kört.