Köménymagos kenyér



Hozzávalók 2 kenyérhez:
5 dkg friss élesztő
5 dl meleg víz
1/2 dl méz
3 evőkanál olíva- vagy repceolaj
1/2 evőkanál só
1/3 evőkanál őrölt köménymag
kb. 35 dkg liszt
15 dkg rétesliszt
20 dkg rozsliszt
a formához:
vaj
zsemlemorzsa
a tetejére:
1 tojás


Az élesztőt tálba morzsoljuk, és a testhőmérsékletű vízzel leöntve feloldjuk. A mézet, az olajat, a sót és a köménymagot a folyadékba keverjük. A háromféle lisztet hozzáadjuk (a lisztet átszitálva), és a keveréket simára dagasztjuk. A tésztát 2 részre osztjuk, külön-külön a sütőformának megfelelő nagyságú, hosszúkás cipóvá formázzuk. 2 püspökkenyérformát kikenünk vajjal, meghintjük zsemlemorzsával, majd beleigazítjuk a 2 kenyércipót. A tojást simára keverjük, és megkenjük vele a cipók tetejét. Hideg sütőbe tesszük, a hőmérsékletet 200 fokra állítjuk, és a kenyereket kb. 50 perc alatt készre sütjük.

Tipp: ha túlzottan pirulna a teteje, a sütési idő 1/3-a után alufóliával takarjuk le.