KÖMÉNYMAGOS KENYÉR



Hozzávalók 2 kenyérhez:
  • 5 dkg friss élesztő
  • 5 dl meleg víz
  • 1/2 dl méz
  • 3 evőkanál olíva- vagy repceolaj
  • 1/2 evőkanál só
  • 1/3 evőkanál őrölt köménymag
  • kb. 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 20 dkg rozsliszt
a formához:
  • vaj
  • zsemlemorzsa
a tetejére:
  • 1 tojás


  • Az élesztőt tálba morzsoltam, és a testhőmérsékletű vízzel leöntve feloldottam.
  • A mézet, az olajat, a sót és a köménymagot a folyadékba kevertem.
  • A háromféle lisztet hozzáadtam (a finomlisztet átszitálva), és a keveréket simára dagasztottam.
  • A tésztát 2 részre osztottam, külön-külön a sütőformának megfelelő nagyságú, hosszúkás cipóvá formáztam.
  • 2 püspökkenyérformát kikentem vajjal, meghintettem zsemlemorzsával, majd beleigazítottam a 2 kenyércipót.
  • A tojást simára kevertem, és megkentem vele a cipók tetejét.
  • Hideg sütőbe tettem, a hőmérsékletet 200 fokra állítottam, és kb. 50 percig sütöttem. (Nekem elég hamar elkezdett pirulni a teteje, ezért a sütési idő első harmada után alufóliával letakarva sütöttem tovább.)