szombat, november 12, 2011

Káposztás sztrapacska

A sztrapacska szlovák eredetű tésztaétel, melynek tésztája leginkább a nokedlihez hasonlít, annyi különbséggel, hogy krumplit is tartalmaz. Erre a krumplis tésztára savanyú káposztát és húst téve készül el a sztrapacska. Sokan viszont így nevezik a juhtúrós galuskát is, amelyben savanyú káposzta helyett juhtúrót, hús helyett pedig sült szalonnakockát tesznek a tésztára. Nálunk is gyakran készül juhtúrós galuska (persze sztrapacska néven), még gyakrabban a káposztás változat, viszont nem savanyú, hanem pirított fejes káposzta kerül a finom krumplis galuskatésztára. Nagyon finom, laktató étel. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 kg fejes káposzta
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 csapott evőkanál cukor
  • 1 fej vöröshagyma
  • őrölt bors, só
  • 80 dkg burgonya
  • 3 dkg zsír
  • 2 tojás
  • kb. 50 dkg finomliszt


  • A káposzta külső, foltos leveleit eltávolítottam, majd negyedekre vágtam.
  • Eltávolítottam a torzsáját, és a káposztadarabokat apróra reszeltem.
  • Egy nagy lábasban az olajon világosbarnára karamellizáltam a cukrot, majd megfuttattam rajta a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát.
  • Hozzáadtam a lereszelt káposztát, sóztam, borsoztam.
  • Először nagy, majd kis lángon, lefedve megpirítottam.
  • Amíg a káposzta pirult, megmostam, meghámoztam a krumplit, és szintén finomra reszeltem.
  • A zsírt meg a kissé felvert tojásokat hozzáadtam, ízesítettem sóval, és annyi liszttel dolgoztam össze, hogy kemény galuskatésztát kapjak. (A sztrapacska azon kevés étel közé tartozik, amit mindenképpen zsírral szoktam készíteni, szerintem sokkal jobb íze van így a galuskatésztának.)
  • Nagy lábasban vizet forraltam, sóztam, majd beleszaggattam és megfőztem a krumplis galuskát (ezt a mennyiséget kétszerre szaggattam és főztem ki).
  • A kifőtt tésztát leszűrtem, majd beleforgattam a pirult káposztába.
  • Együtt még egyszer összepirítottam, és már tálaltam is.

4 megjegyzés:

  1. Az egyik kedvenc ételem... Ránézésre is ínycsiklandozó, úgy megennék belőle egy nagy tányérral :-)

    VálaszTörlés
  2. Még nem ettem sztrapacskát, mifelénk nem készítették. Anyósomék igen, nyögvenyelő néven. De kíváncsi vagyok rá, akár juhtúróval, akár káposztával.

    VálaszTörlés
  3. Levendulalány, szívesen látlak egy tányérra!

    Gerdi, nálunk is ismert nyögvenyelő néven is. Ha nem ismered, csak ajánlani tudom, nagyon finom étel!

    VálaszTörlés
  4. A FRANCOKAT szlovák eredetűűű !!!
    FELVIDÉKI !
    Mi Palócok ugyan így esszük, méghozzá itthon Magyarországon is és ehhez semmi közük a szlovákoknak.

    VálaszTörlés