hétfő, november 28, 2011

Káposztás copfocskák

Anyukáméktól általuk készített, nagyon finom savanyú káposztát kaptunk. Nem keveset. Bármennyire szeretjük, ekkora mennyiséget nemigen tudunk megenni, a gyerekek főzve pedig nem szeretik. Hiába próbálkozom a toros- vagy székelykáposztával, nem igazán örülnek neki. Nemrég viszont találtam egy régi receptet, ahol kelt tésztába van beledolgozva az apróra vagdalt savanyú káposzta, finom füstölt szalonna kíséretében. Kipróbáltam, finom lett. Az eredeti leírás szerint az utolsó kelesztés után forró olajban kell a copfocskákat kisütni, én viszont gondoltam egy merészet, és tepsibe sorakoztatva őket sütőben sütöttem meg. Finom lett, sülés közben pedig olyan intenzív illatok terjengtek a konyhában, hogy alig vártam, hogy kivegyem őket a sütőből. Fokhagymás tejföllel gazdagon megöntözve, langyosan a legfinomabbak. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 3 dkg élesző
  • 2,5 dl tej
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 55 dkg finomliszt
  • 1 mokkáskanál só
  • 7 dkg Rama margarin
  • 2 tojás
  • 15 dkg füstölt, húsos szalonna
  • 25 dkg savanyú káposzta


  • A tejet mikrohullámú sütőben langyosra melegítettem, majd feloldottam benne a cukrot.
  • Belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • Közben a szalonnát igen apró kockákra vágtam.
  • A káposztát kinyomkodtam, és kb. fél centisre aprítottam.
  • A lisztet mély tálba szitáltam, hozzáadtam a sót, belekockáztam a szobahőmérsékletű margarint, belekerültek a tojások is, végül a felfuttatott élesztővel együtt dagasztani kezdtem. (Lehet kézzel is, nekem segített a tálas mixer dagasztó karja.)
  • Amikor a tészta kezd összeállni, hozzáadjuk a szalonnakockákat és az aprított savanyú káposztát is, és készre dagasztjuk. (Közepesen kemény, vagy inkább lágyabb tésztát kapunk, ami akkor jó, ha elválik az edény falától.)
  • Letakarva, langyos helyen kb. 1 órán át kelesztettem, majd lisztezett gyúródeszkára borítottam.
  • Néhány mozdulattal átgyúrtam, rúddá formáltam, amit 12 egyenlő darabra vágtam.
  • Minden egyes darabot további három részre osztottam, amiket kisujjnyi vastagra sodortam, majd hármas copffonással összefontam, végeit jól összenyomtam.
  • Amikor elkészült mind a 12 copfocska, újabb 15-20 percig kelesztettem.
  • Végül sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam a copfocskákat, és hideg (!) sütőbe téve, 180 fokon kb. 55 percen át sütöttem őket. (Bő, forró olajban 3-4 perc alatt is meg lehet sütni.)
  • Langyosan, zúzott fokhagymával vagy apróra vágott metélőhagymával, sóval, borssal ízesített tejfölbe mártogatva a legfinomabb.


Tegnap volt Advent első vasárnapja. Tavaly mézeskalács adventi koszorúnk volt, idén kicsit a természetből merítettünk ihletet, és készítettünk a gyerekekkel adventi koszorúkat. Tudom, hogy sokkal-sokkal szebb koszorúkat lehet látni, mégis nekünk ezek a koszorúk a legszebbek, mivel szemünk láttára készültek, lettek egyre szebbek, és nyerték el végső formájukat! Minden kedves látogatómnak békés, boldog adventi időszakot, kellemes, sikeres, örömteli előkészületeket, várakozást kívánok!






A koszorúnak vesszőből font koszorú az alapja, amire került szárított narancskarika, fahéjrudak, csillagánizs, és egy régi ajtódíszről csipkebogyók, ez a koszorú lett kis családunk ünnepi koszorúja, és ezen került meggyújtásra tegnap az első gyertya.





Ezt a koszorút anyukámék kapták ajándékba, fonott szalmakoszorú alapra kerültek a mindenféle termések, tobozok és mécsesek, amiket végül ezüst festékkel fújtunk le. (Nekem ez tetszik a legjobban :)







Ennek a rendhagyó koszorúnak Levendulalány nyomán papír-gurigából készült virágok képezik az alapját, amikre aztán mindenféle termés és persze mécses került. (Eredetileg ajtókoszorúnak indult, innen a szín, de aztán menet közben megláttuk az adventi koszorút, és nálunk ez lett belőle. Szerintem ez is jól sikerült, ma már a munkahelyemen egy kis dohányozóasztal központi dísze.)

6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és ötletes a kalácska, meg a koszorúk is szépek!:)

    VálaszTörlés
  2. Szinte érzem az illatát a káposztás copfocskának:-) Gyönyörűek!
    Úgyszintén az adventi koszorúk. Nagyon ügyesek vagytok!

    VálaszTörlés
  3. NAgyon különleges ez a copfocska, milyen jóízűen lehet falatozni belőle! Szépek az adventi koszorúk, ügyesek vagytok, nekem is tetszenek az ezüsttel befújtak!!!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon ötletes ez a recept. Első olvasatra nem tudtam elképzelni az ízét, de ahogy belegondolok nagyon finom lehet.
    Szépek lettek a koszorúk! Tetszik a papírból készült alap is. :)

    VálaszTörlés
  5. Lányok, köszönjük szépen, a gyerekek nevében is! :)

    VálaszTörlés
  6. A káposztás kalácskák nagyon különlegesek:-) El is mentem a receptet, mert nálam minden jöhet, ami káposztás:-))

    VálaszTörlés