KÁPOSZTÁS COPF



Hozzávalók:
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 55 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 7 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 15 dkg füstölt, húsos szalonna
  • 25 dkg savanyú káposzta


  • A tejet langyosra melegítettem, feloldottam benne a cukrot.
  • Belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • Közben a szalonnát igen apró kockákra vágtam.
  • A káposztát kinyomkodtam, és kb. 1/2 centisre aprítottam.
  • A lisztet mély tálba szitáltam, hozzáadtam a sót, belekockáztam a szoba-hőmérsékletű vajat, belekerültek a tojások is, végül a felfuttatott élesztővel együtt dagasztani kezdtem. (Lehet kézzel is, nekem segített a tálas mixer dagasztó karja.)
  • Amikor a tészta kezd összeállni, hozzáadjuk a szalonnakockákat és az aprított savanyú káposztát, és készre dagasztjuk. (Közepesen kemény, vagy inkább lágyabb tésztát kapunk, ami akkor jó, ha elválik az edény falától.)
  • Letakarva, langyos helyen kb. 1 órán át kelesztettem, majd lisztezett gyúródeszkára borítottam.
  • Néhány mozdulattal átgyúrtam, rúddá formáltam, 12 egyenlő darabra vágtam.
  • Mindet további 3 részre osztottam, amiket kisujjnyi vastagra sodortam, majd hármas copffonással összefontam, végeit jól összenyomtam.
  • Amikor elkészült mind a 12 copfocska, újabb 15-20 percig kelesztettem.
  • Végül sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam, és hideg(!) sütőbe téve, 180 fokon kb. 55 percen át sütöttem. (Bő, forró olajban 3-4 perc alatt is meg lehet sütni.)
  • Langyosan, zúzott fokhagymával vagy apróra vágott metélőhagymával, sóval, borssal ízesített tejfölbe mártogatva a legfinomabb.