JÓKAI-BABLEVES


Hozzávalók:
  • 50 dkg száraz tarkabab
  • 1 közepes füstölt csülök (kb. 1,2 kg)
  • 4-5 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1/2 csokor zellerzöld
  • csípős paprikakrémházi ételízesítő, őrölt pirospaprika
  • 30 dkg füstölt kolbász
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1/2 csomag (12,5 dkg) csipetke
a tálaláshoz:
  • friss kenyér
  • tejföl


  • A babot és a csülköt a főzést megelőző este külön-külön hideg vízbe áztattam, másnap mindkettőt leszűrtem.
  • A csülköt nagy lábasba tettem, felöntöttem annyi vízzel, amennyi jól ellepte, felforraltam, majd lefedve, kis lángon főzni kezdtem.
  • Közben megtisztítottam a zöldségeket, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kisujjnyi hasábokra vágtam.
  • Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadtam a babot, a zöldséghasábokat, az egészben hagyott vöröshagymát, és ízesítettem aprított zellerzölddel, paprikakrémmel és ételízesítővel.
  • Továbbra is lefedve, kis lángon készre főztem.
  • Közben a kolbászt felkarikáztam, serpenyőben zsírjára sütöttem.
  • Szűrőlapáttal kiemeltem, a visszamaradt zsírjából a liszttel rántást készítettem.
  • A tűzről levéve meghintettem pirospaprikával, hozzákevertem a zúzott fokhagymát, és hűlni hagytam.
  • A kész levesből kiemeltem a csülköt és a hagymát.
  • A kihűlt rántáshoz fokozatosan néhány merőkanálnyi levest adtam, kézi habverővel simára kevertem, végül besűrítettem vele az ételt.
  • Belefőztem a csipetkét, és még utánízesítettem, fűszereztem.
  • A húst falatnyi darabokra vágtam, és a kolbásszal együtt a levesbe raktam.
  • Friss kenyérrel tálaltam, tejfölt is lehet hozzá kínálni.
  • (A zöldségeket hasáb helyett karikákra is vághatjuk, és a vöröshagyma aprítva is kerülhet a levesbe; a csipetkét külön is kifőzhetjük, így adjuk az ételhez.)


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. februári számában is.