GYORS ALMÁS RÉTES



Hozzávalók 2 rúdhoz:
  • 2 csomag, egyenként 150 g-os réteslap (8 lapos)
  • 140 g tejföl
  • 2 evőkanál étolaj
a töltelékhez:
  • 9 dkg zsemlemorzsa
  • 15 dkg reszelt mandula
  • 3 kávéskanál porcukor
  • 6 dkg vaj
  • 1,5 kg savanykás alma
  • 6 dkg cukor
  • 1 csapott kávéskanál fahéj
  • 7,5 dkg mazsola
a tetejére:
  • porcukor


  • A zsemlemorzsát összekevertem a mandulával és a porcukorral, majd a vajat hozzáadva serpenyőben világosra pirítottam és félretettem.
  • Az almát meghámoztam, kis darabokra vágtam, hozzákevertem a cukrot, a fahéjat és a mazsolát.
  • A réteslapot kiterítettem nedves konyharuhára, és megkentem az olajjal elkevert tejföllel.
  • A következő réteslapot az elsőre terítettem, szintén megkentem.
  • Így jártam el mindaddig, amíg az összes lapot fel nem használtam.
  • Az utolsó lapot nem kentem meg, megszórtam a mandula, a porcukor és a zsemlemorzsa keverékének a felével.
  • Egyenletesen elosztottam rajta az almás keverék felét úgy, hogy a tészta széle szabadon maradjon.
  • A konyharuha segítségével a rétest nagyon óvatosan és szorosan feltekertem.
  • Ugyanígy jártam el a másik csomag réteslappal is.
  • Végül a két rudat megkentem a maradék olajos tejföllel, és 180 fokon kb. 45 percig sütöttem.
  • A sütőből kivéve azon forrón tiszta konyharuhával letakartam, aláigazítva a konyharuhát, hogy a saját gőzében a lapok kicsit visszapuhuljanak, ne legyen száraz.
  • Amikor kihűlt, porcukorral meghintettem, és vastagabb szeletekre vágva tálaltam.