Bakonyi betyárleves



Hozzávalók:
15 dkg kolozsvári szalonna
kevés olaj
1 nagyobb vöröshagyma
25 dkg fehér csiperkegomba

frissen őrölt fekete bors
morzsolt kakukkfű
morzsolt zsálya
őrölt fűszerpaprika
1 l húsleves
3–4 babérlevél
10–12 dkg füstölt vagy lángolt kolbász
25 dkg húsos tortellini
2 dl tejföl
1 púpozott evőkanál liszt


A szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírjára sütjük – ha nem elég zsíros, kevés olajat öntünk alá. A pörcöt kiszedjük, a zsiradékon megpirítjuk a megpucolt, apróra kockázott hagymát. Rádobjuk a negyedelt gombát, ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel, zsályával. Pár percnyi pirítás után levesszük a tűzről, meghintjük pirospaprikával, elkeverjük, és felengedjük a húslevessel. Kis lángon felforraljuk, közben beletesszük a babérlevelet, a felkarikázott kolbászt és a szalonnapörcöt. Miután felforrt, hozzádjuk a tortellinit, és a tészta puhulásáig főzzük. A tejfölt és a lisztet kézi habverővel elkeverjük, majd hőkiegyenlítéses módszerrel behabarjuk a levest. Utánaízesítjük, és tányérokba merve tálaljuk.


A receptet a ChefGomba támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. januári számában.