BAKONYI BETYÁRLEVES



Hozzávalók:
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • 10 dkg lángolt kolbász
  • 25 dkg erdei gomba
  • 5 dkg liszt
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 l csontleves
  • babérlevél, őrölt bors, zsályalevél, kakukkfű, pirospaprika, só
  • 20 dkg kész húsos derelye


  • A szalonnát apró kockákra vágtam, és zsírjára sütöttem.
  • Szűrőkanállal kiszedtem a pirosra sült pörcöt, a zsírjában meghervasztottam a megtisztított és finomra aprított hagymát. (Igen húsos szalonnát sikerült venni, így nem sok zsír sült ki, kevéske olajjal pótoltam.)
  • A megfonnyasztott hagymához adtam a gombát, fűszereztem sóval, borssal, zsályával és kakukkfűvel.
  • Néhány percnyi párolás után levettem a tűzről, meghintettem pirospaprikával, és felöntöttem a csontlevessel.
  • Visszatettem a tűzre, ízesítettem 1-2 babérlevéllel.
  • A leveshez adtam az időközben felkarikázott kolbászt és a szalonnakockákat, majd felforraltam.
  • Ekkor került bele a húsos derelye (nálam most sonkás tortellini tricolor), amivel együtt kis lángon készre főztem (kb. 15 perc).
  • A tejfölt habverővel először magában, majd a liszttel kikevertem, néhány merőkanál forró levessel elkevertem, majd beleöntöttem a levesbe, behabartam vele a levest.
  • A habarással együtt még néhány percig csendesen főztem, majd tálaltam.