péntek, október 14, 2011

Piskótás párnasütemény

Piskótás párnasüteményt, alias steppelt pehelypaplan sütit sütöttem. A recept Vicuskától származik, köszönet érte. Ahogy nála is látható, egy könnyű, finom túrókrémes sütiről van szó. Férjem nagy kedvence a piskóta, és a túrós édességeket is szereti, úgyhogy nála telitalálat volt. De nemcsak neki, hanem a vendégeinknek és az egész családnak nagyon ízlett, máskor is fogok készíteni. A tészta és a krém nálam nem igazán válik el színben egymástól, mivel a krémbe is tettem tojást. Legközelebb kakaós tésztával és ezzel a krémmel, vagy ezzel a tésztával, de színes krémmel, pl. puncs- vagy eperpudingporral színezettel fogom sütni. Vagy diós vagy mogyorós tésztával, és fehér vagy színes krémmel. Sokféleképpen lehet variálni, egy a lényeg, hogy tényleg finom, könnyű süteményt kapunk. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a krémhez:
  • 50 dkg ricotta túró
  • 8 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 25 dkg mascarpone
a tésztához:
  • 5 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 1,25 dl olaj
  • 1,25 dl víz
  • 32 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
a tetejére:
  • porcukor

  • Először a krémet készítettem el. Ehhez a tojásokat kézi mixerrel habosra kevertem a porcukorral.
  • Burgonyanyomó segítségével a tojásos cukorhoz törtem a ricottát, majd hozzáadtam a pudingport is, és az egészet összeforgattam.
  • Végül beleforgattam a krémsajtot is, és a krémet hűtőbe tettem.
  • A tésztához a tojások sárgáját habosra kevertem a porcukor felével.
  • Hozzáadtam az olajat és a vizet.
  • A fehérjékből kemény habot vertem, a végefelé hozzáadtam a maradék porcukrot is.
  • A lisztben elkevertem a sütőport, majd átszitáltam.
  • A sütőporos lisztet és a cukros fehérjehabot három-négy adagban a tojásos masszához adtam, óvatosan beleforgatva, hogy a fehérjehab ne törjön össze.
  • Sütőpapírral kibéleltem egy 25 x 35 cm-es tepsit, és beleöntöttem a tészta masszáját.
  • A krémet csillagcsöves habzsákba töltöttem, és rácsmintát formálva a tepsibe simított tészta tetejére nyomtam.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben 35-40 percig sütöttem.
  • Amikor kihűlt, tetejét porcukorral hintettem meg, és kockákra szeletelve tálaltam.

4 megjegyzés:

  1. De jó kis süti ez! A neve meg nagyon vicces. Szép a tésztája és tökéletes kis kockákra vágtad! Ki kéne próbálnom! :))

    VálaszTörlés
  2. De jól néznek ki! Én is láttam Vicuskánál, meg is jegyeztem magamnak. Még nem került sor rá, de látva a te párnácskáidat...

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűen néz ki, kedvem lenne leemelni pár szeletet!!!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, őt én is tervezem már elkészíteni. :)))

    VálaszTörlés