péntek, október 28, 2011

Köhögés elleni szirup

Nemrég a kezembe került Dr. Helmut Keudel: Gyermekbetegségek című könyve. A legfontosabb és leggyakoribb gyermekbetegségek leírása mellett kezelési javallatokat is tartalmaz a könyv, kiegészítve bevált házi eszközökkel, valamint homeopátiás és egyéb természetgyógyászati ismeretekkel. Az önsegítő praktikákról így ír a szerző: "A modern orvosi terápia eredményei vitathatatlanok: óvják az életet a néhány évtizede még halállal végződő, életveszélyes szövődményektől, és enyhítik a sok szenvedéssel járó panaszokat. Sok nem életveszélyes, közönséges, mindennapi betegségekben viszont - amelyekben a gyermekek gyakran szenvednek - a modern orvostudomány nem nyújt nagyobb segítséget, mint a régi házi szerek. Ezért egyre több orvos mond le a "nehézfegyverzetről", főleg a gyermekkor tipikus vírusos betegségeinél, mint a meghűlések: a nátha, torokfájás és köhögés elleni kémiai szerek nem a kórokozókat gyűrik le, csupán a kellemetlen tüneteket enyhítik. A vírusos betegségek ellen még nincs sok hatékony gyógyszer, az antibiotikumok csak a baktériumok ellen segítenek. Amikor a szülők elhatározzák, hogy előbb a régen bevált házi szerekkel próbálkoznak, tudniuk kell, hogy ezek a módszerek több időt követelnek, mint néhány tabletta vagy csepp beadása. Ezzel szemben viszont a nem kívánt, sőt káros mellékhatásoktól kevésbé kell félni. Ugyanakkor viszont éberen kell őrködniük, hogy kétes esetekben az orvos tanácsát idejében kikérjék: ha a lábszárborogatás nem viszi le a lázat, és a kakukkfűszirup nem csökkenti a köhögést, más intézkedésekhez kell folyamodni." Miután Csenge a múlt hét végén köhögni kezdett, eszembe jutottak az olvasottak, és elkészítettem az ajánlott köhögés elleni szirupot. Bevált, a köhögés csillapodott. Sőt, és remélem, nemcsak az anyai szívem mondatja velem, de úgy vettem észre, Csenge szívesebben bevette az anya által főzött, illatos gyógyteát, mintha gyógyszertári szert adtam volna neki. Az eredeti receptben barna kandiscukor szerepel (TücsökBogárnál láttam kandispálcát), mivel azonban ennek elkészítése nagyjából egy hétig tart, ennyi időnk pedig nem volt, így nálam csak sima barnacukor került a szirupba, és lándzsás útifüvem sem volt itthon, így az kimaradt. A recept az eredeti leírás szerinti. Sok sikert hozzá!


250 ml vízben 1 kávéskanál szárított zsályát, 1 kávéskanál kakukkfüvet, 100 gramm aprított hagymát és 100 gramm barna kandiscukrot elvegyítünk, s lassan addig főzzük, ameddig a cukor felolvad. Egy kávéskanál szárított lándzsás útifüvet még hozzáadhatunk, mivel a köhögési ingert csillapítja, a szirupot viszont keserűbbé teszi, vagy 1 kávéskanál nyálkaoldó lókörömfű is belekeverhető. A keveréket még melegen csavarosan záródó, 450 ml-es üvegbe szűrjük és lehűtjük. Ez a szirup hűtőszekrényben 1 hétig eláll.


Hároméves korig naponta 3-szor 1-2 kávéskanálnyit adjunk. Három éven túl naponta 3-szor 1 evőkanállal, a köhögés javulásáig. Iskoláskortól naponta 3-szor 2 evőkanállal.

6 megjegyzés:

 1. Én is megjegyzem, az ősz beálltával gyakran köhécselnek csemetéim. Gyógyszert meg csak akkor adok nekik, ha doktornéni felírja vagy javasolja. Úgy hogy köszi!

  VálaszTörlés
 2. De jó, hogy megláttam ezt nálad, köszi! :)) A nagyobbik lánykám rendszeresen köhécsel, ki fogjuk próbálni. :)

  VálaszTörlés
 3. Szélesebb körben kellene hirdetni,mert a szülők többsége vagy nem ismeri,vagy rest elkészíteni az egészségesebb ,természetesebb gyógyszert!Nagyi

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm, hogy közkinccsé tetted ezt, épp a napokban ültettem el a kis kakukkfű palántáimat. A "szezonra" már lesz a fűszerkertemben.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyszer én is próbálkoztam már az ültetéssel, akkor nem maradt meg. Most, hogy írtad, lehet, hogy újra próbálkozok vele! :)

   Törlés