kedd, október 25, 2011

Kakukkfüves zöldborsóleves

A hét végén zöldborsólevest főztem. Nálunk eddig a zöldborsóleves hagyományosan mindig csak lisztpirításos módszerrel készült, most viszont egy tejfölös változatot készítettem. Bevallom, kicsit idegenkedtem attól, hogy a zöldborsólevesbe tejfölt tegyek, de a végeredmény nem lett rossz, sőt, meglepően finomra sikerült. Olyannyira, hogy a nagyfiam - miután tegnap este a túlóra után beestem - azzal fogadott, hogy anya, ez a leves nagyon finom lett! (Rögtön el is felejtettem, milyen fáradt vagyok, egy ilyen kis dícséret is hogy fel tudja dobni az embert!) Persze a kakukkfű is sokat dobott az ízén, különlegesebb lett tőle. Ajánlom kipróbálásra, tartalmas, finom levesünk lesz. Sok sikert hozzá!

Hozzávalók:
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ág kakukkfű
  • 4 szál sárgarépa
  • 50-60 dkg zöldborsó (fagyasztott is lehet)
  • pirospaprika, só, őrölt bors
  • 2 evőkanál liszt
  • kb. 2 dl tejföl
a galuskához:
  • 1 tojás
  • 3-4 evőkanál liszt
  • kevés tej

  • A fokhagymát megtisztítottam, a kakukkfűágról lehúztam a kis levélkéket.
  • Megtisztítottam és meghámoztam a sárgarépákat, majd kb. fél centis karikákra vágtam őket.
  • Egy nagy lábasban hevíteni kezdtem az olívolajat, majd hozzáadtam a zúzott fokhagymát és a kakukkfűlevélkéket. Addig pirítottam óvatosan, míg a fokhagyma sisteregni nem kezdett. (Vigyázzunk, nehogy megégjen a fokhagyma és a kakukkfű!)
  • Ekkor rátettem a sárgarépakarikákat és a - most természetesen fagyasztott - zöldborsót, majd 5-6 percig együtt pároltam.
  • Meghintettem a pirospaprikával és a liszttel, egy-két percig még pirítottam, majd felöntöttem 2,5 l vízzel.
  • Ízesítettem kevéske őrölt borssal és sóval, és a zöldségek puhulásáig csendes tűzön főztem.
  • Ezalatt elkészítettem a galuskát: felvertem a tojást, ízesítettem sóval, adtam hozzá kevéske tejet, majd annyi lisztet, hogy közepesen kemény galuskatésztát kapjak.
  • Amikor a zöldségek megpuhultak, beleszaggattam a levesbe a galuskát, és néhány percig együtt főztem.
  • Végül hozzáadtam a tejfölt is, amit előzőleg néhány merőkanálnyi levessel kevertem el.
  • Még egyszer felforraltam, kakukkfűvel díszítettem, és tálaltam.

2 megjegyzés:

  1. A kakukkfű és tejföl kivételével én is így főzöm a zöldborsólevest. Érdekes, különleges lehet a kakukkfűtől, a tejfölt pedig előszeretettel teszem mindenfélébe...vödörszámra fogy nálunk:-)

    VálaszTörlés
  2. Ez is zseniális, mentem! Jó lesz ezekben a hideg időkben majd egy tartalmas kis leveske..))

    VálaszTörlés