vasárnap, október 16, 2011

Karfiolkrémleves

A címkéket elnézve is látszik, hogy mi elég leveses népség vagyunk. A nagyok persze leginkább akkor esznek levest, ha együtt a család, a férjem és én viszont tényleg nagyon levesszeretők vagyunk. Csengéről már nem is beszélve, a húsleves a kedvenc, de minden más levesfajta is jöhet, csak tartalmas legyen. Amikor elé teszem a kis tányérkáját, rögtön a tésztát keresi a levesben. Ennek okán került ebbe a tényleg nagyon egyszerű karfiollevesbe tészta is - a nagyoknak pedig fokhagymás pirított kenyérkockákkal tálaltam. A levest még pénteken főztük, kettesben Csengével, ezért is választottam könnyen és gyorsan elkészülő levest, mert ugye segítségem is volt... Végül is megfőztük, és jóízűen meg is ettük, Csenge persze a tésztás változatot - bőven tésztával. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 közepes fej karfiol (kb. 70 dkg)
  • só, cukor, ételízesítő, petrezselyemzöld
  • 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
  • 2,5 dl tej
  • kevéske vaj
  • citromlé
  • 2 dl tejföl
a tálaláshoz:
  • főtt tészta, pirított kenyérkocka

    • A karfiolt megtisztítottam, rózsáira szedtem.
    • Egy nagyobb lábasba 2 l vizet öntöttem, beletettem a karfiolrózsákat, ízesítettem sóval és kevéske cukorral, majd puhára főztem.
    • Amikor megfőtt, levettem a tűzről, pár percig hűlni hagytam.
    • Botmixerrel pépesre zúztam (de az sem baj, ha marad benne néhány kisebb karfioldarab).
    • Az étkezési keményítőt kis tálba tettem, fokozatosan hozzáadtam a tejet, közben csomómentesre kevertem.
    • A levest visszatettem a tűzre, néhány merőkanállal a keményítős tejhez adtam, mindig elkeverve.
    • Végül a tejet a leveshez öntöttem, kis lángon felforraltam, majd néhány percig szintén kis lángon főztem.
    • Ízesítettem sóval és ételízesítővel, majd tálalás előtt kevéske vajat olvasztottam bele, megszórtam petrezselyemzölddel és elkevertem benne a tejfölt (szintén hőkiegyenlítéses módszerrel, ahogyan a tejnél).
    • Citromlével enyhén savanyítottam, és az időközben kifőzött apró tésztával, illetve pirított kenyérkockákkal tálaltam.


    9 megjegyzés:

    1. Mindig ahhoz próbáltam szoktatni a családomat, hogy leves is legyen, nálunk mindenki szereti, de még az is előfordul, például a boscslevesnél, ami nagyon gazdag tartalmú és éppen ezért laktató, hogy második nem is fogy, olyankor valami könnyű ételt kreálok, de néha elég a repeta :D Ehhez a finom leveskéhez bőségesebb második dukál :) De nekem jöhet helyette még egy adaggal.

      VálaszTörlés
    2. De jó, hogy jártál nálam, így felfedeztem a gyönyörű blogodat!:)))

      VálaszTörlés
    3. Vicuska, valóban tartalmasabb második fogás illik hozzá, bár mi, lányok beértük egy-egy tányérral!
      Kata, üdvözöllek nálam, nagyon örülök, hogy benéztél hozzám!

      VálaszTörlés
    4. Mind a kettőt elfogadnám! Nagyon szeretem a karfiollevest, holnapra éppen azt gondoltam készíteni! :) Micsoda édes tányérok!! :)

      VálaszTörlés
    5. Ezt én is nagyon szeretném. Pirított zsemlekockával. Nagyon guszta. :)))

      VálaszTörlés
    6. Mi is "leveses népség" vagyunk, el sem tudom képzelni az ebédet leves nélkül. Bár a gyerekek időnként szívesen kihagynák, de próbálom rábeszélni őket...néha kevés sikerrel.
      Nagyon tetszik ez az egyszerű leves, én is sort fogok keríteni rá!

      VálaszTörlés
    7. Épp úgy fázom, de jól esne egy ilyen meleg, finom leves....

      VálaszTörlés
    8. Nagyon tetszik a blogod,elegáns!és nagyon finom ételeket látok!A karfiol krémlevesed nagyon guszta.

      VálaszTörlés
    9. Mellissina2, üdvözöllek nálam! Örülök, hogy tetszik a blog, remélem, a jövőben is találsz számodra érdekes, hasznosítható ötleteket, ételleírásokat!

      VálaszTörlés