Karfiolkrémleves



Hozzávalók:
1 közepes karfiol (kb. 70 dkg)
cukor
ételízesítő por
aprított petrezselyemzöld
1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
2,5 dl tej
kevés vaj
citromlé
2 dl tejföl
a tálaláshoz:
főtt tészta
pirított kenyérkocka


A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük. Nagyobb lábasba 2 l vizet öntünk, beletesszük a karfiolt, ízesítjük sóval és kevéske cukorral, majd puhára főzzük. A tűzről levéve pár percig hűlni hagyjuk. Botmixerrel pépesítjük, de nem baj, ha marad benne néhány kisebb karfioldarab. Az étkezési keményítőt kis tálba tesszük, fokozatosan hozzáadjuk a tejet, közben csomómentesre keverjük. A levest visszatesszük a tűzre, néhány merőkanállal a keményítős tejhez adunk, mindig elkeverve. Végül a tejet a leveshez öntjük, kis lángon felforraljuk, majd néhány percig szintén kis lángon főzzük. Ízesítjük sóval és ételízesítővel, majd tálalás előtt kevéske vajat olvasztunk bele, megszórjuk petrezselyemzölddel és elkeverjük benne a tejfölt (szintén hőkiegyenlítéses módszerrel, ahogyan a tejnél). Citromlével enyhén savanyítjuk, és az időközben kifőzött apró tésztával, illetve pirított kenyérkockákkal tálaljuk.