KARFIOLKRÉMLEVES



Hozzávalók:
  • 1 közepes karfiol (kb. 70 dkg)
  • só, cukor, ételízesítő, petrezselyemzöld
  • 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
  • 2,5 dl tej
  • kevéske vaj
  • citromlé
  • 2 dl tejföl
a tálaláshoz:
  • főtt tészta
  • pirított kenyérkocka

    • A karfiolt megtisztítottam, rózsáira szedtem.
    • Nagyobb lábasba 2 l vizet öntöttem, beletettem a karfiolrózsákat, ízesítettem sóval és kevéske cukorral, majd puhára főztem.
    • Amikor megfőtt, levettem a tűzről, pár percig hűlni hagytam.
    • Botmixerrel pépesre zúztam (de az sem baj, ha marad benne néhány kisebb karfioldarab).
    • Az étkezési keményítőt kis tálba tettem, fokozatosan hozzáadtam a tejet, közben csomómentesre kevertem.
    • A levest visszatettem a tűzre, néhány merőkanállal a keményítős tejhez adtam, mindig elkeverve.
    • Végül a tejet a leveshez öntöttem, kis lángon felforraltam, majd néhány percig szintén kis lángon főztem.
    • Ízesítettem sóval és ételízesítővel, majd tálalás előtt kevéske vajat olvasztottam bele, megszórtam petrezselyemzölddel és elkevertem benne a tejfölt (szintén hőkiegyenlítéses módszerrel, ahogyan a tejnél).
    • Citromlével enyhén savanyítottam, és az időközben kifőzött apró tésztával, illetve pirított kenyérkockákkal tálaltam.