KARFIOLKRÉMLEVES SONKÁVAL



Hozzávalók:

  • 1 közepes karfiol
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 1/3 dl olaj
  • 3 közepes burgonya
  • 4-5 szárzeller
  • 30 dkg sonka
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • só, bors, ételízesítő


  • A vöröshagymát megtisztítottam, apró kockákra vágtam.
  • A karfiolt szintén megtisztítottam, rózsáira szedtem, majd szintén felaprítottam.
  • A krumplit megmostam, meghámoztam, kis kockákra daraboltam, váltott vízben többször átmostam.
  • A szárzellert vékonyra szeleteltem, a sonkát apró kockákra vágtam.
  • Az olajon, nagy lábasban megpirítottam a hagymakockákat, hozzáadtam a karfiol- és burgonyadarabkákat, és kevergetve pár percig dinszteltem.
  • Felöntöttem annyi forró vízzel, amennyi jól ellepte a zöldségeket, hozzáadtam a zellerdarabkákat, ízesítettem ételízesítővel.
  • Lassú tűzön, lefedve pároltam kb. negyedóráig, ekkor hozzáadtam a sonkakockát, és addig főztem, amíg minden zöldségféle megpuhult.
  • Levettem a tűzről, néhány percig állni hagytam, majd botmixerrel pürésítettem úgy, hogy maradjanak a levesben egészben is zöldségdarabok.
  • Az étkezési keményítőt elkevertem kb. 4 evőkanál hideg vízzel, majd hozzákevertem a tejszínt is, végül besűrítettem vele a levest.
  • Ízesítettem sóval és őrölt borssal, lassan főztem még néhány percig, majd tálaltam.