KÁPOSZTÁS „KOCKA”



Hozzávalók:

  • kb. 1,8 kg káposzta
  • 6 evőkanál olaj
  • 3 csapott evőkanál + 2 kávéskanál cukor
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • őrölt bors, só
  • 1,5 kg liszt
  • 12 dkg zsír
  • 3 tojás
  • 7,5 dkg friss élesztő
  • kb. 7,5 dl tej
a tetejére:
  • 1 tojás


  • A káposzta külső, foltos leveleit eltávolítottam, félbe, majd tovább felezve negyedekre vágtam.
  • Kivágtam a torzsáját, majd legyalultam a káposztát.
  • Nagyobb lábasban az olajon a 3 evőkanál cukrot karamellizáltam, majd hozzáadtam a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, és megpirítottam a cukros olajban. A hideg hagymakockák miatt a karamellizált cukor megkeményedik, ettől nem kell megijedni, a káposzta párolása során szépen szétolvadnak ezek a kemény darabkák.
  • Hozzáadtam az apróra gyalult káposztát, ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • Közepes lángon, időnként kevergetve készre pirítottam.
  • Az élesztőt zárható műanyag edénybe tettem, fakanállal szétdörzsöltem, hozzáadtam a 2 kávéskanál cukrot, folyékony állagúra kevertem a cukorral.
  • Felöntöttem kb. 1 dl langyos tejjel, majd a tetejét rázárva hagytam felfutni. Amikor ledobta a tetőt, már nem zártam vissza rá, csak rátettem, és megvártam, amíg újra felfut az élesztő.
  • Közben a lisztet elmorzsoltam a zsírral és sóval.
  • Összegyúrtam a tojással, a langyos tejjel és a felfutott élesztővel. A tejből nekem most kimaradt egy kicsi, mennyisége a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is függ.
  • A tésztát pár percig dagasztottam, majd tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1,5 órán át kelesztettem. (Gyönyörűen megkelt, szinte az egész deszkát beborította.)
  • Lisztezett gyúrólapon kb. 1/2 cm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtottam.
  • A pirított káposzta felét egyenletesen rászórtam, rákentem.
  • Gondolatban 4 részre osztottam, majd balról középig, jobbról középig behajtottam, végül középen, a tészták találkozásánál is kettéhajtottam a tésztát.
  • 90 fokkal elfordítottam, újra téglalap alakúra nyújtottam.
  • Rákentem a maradék pirított káposztát, majd megismételtem az előző műveletet, az ún. dupla hajtogatást.
  • 10 perc pihentetés után újra elfordítottam 90 fokkal, nyújtottam és hajtogattam.
  • Újabb 10 percnyi pihentetés után kb. 1,5 ujjnyi vastag téglalappá nyújtottam a tésztát, majd egyforma, kb. 4 x 4 cm-es kockákra szeltem.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam – nem túl közel egymáshoz –, majd a tetejüket enyhén felvert tojással megkentem. Az eredeti recept szerint reszelt sajttal meg kell szórni a tetejét, nekem a káposztás pogácsától kicsit idegen a sajt, ezért én ezt a műveletet elhagytam, de ez ízlés dolga, aki szereti, megszórhatja sajttal a tetejét.
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütöttem.