VÖRÖSLENCSE-KRÉMLEVES



Hozzávalók:

  • 5-6 közepes nagyságú burgonya
  • 25 dkg vörös lencse
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 leveskocka
  • só, bors, római kömény, kurkuma
  • 2 dl tejszín


  • A burgonyát meghámoztam, megmostam, majd közepes kockákra vágtam. Váltott vízben többször átmostam.
  • A fokhagymagerezdeket megtisztítottam.
  • A lencsét átválogattam, kiszedtem belőle a rossz szemeket, majd váltott vízben többször átmostam, addig, míg szinte teljesen tiszta nem lett rajta a víz. Ekkor szűrőbe tettem, még a szűrőben, folyó víz alatt is megmostam, majd hagytam lecsepegni.
  • Nagy lábasba 2,5 l vizet öntöttem, felforraltam.
  • Feloldottam benne a leveskockát, majd beletettem a burgonyát, a leszűrt lencsét és a zúzott fokhagymagerezdeket.
  • Ízesítettem sóval (óvatosan, mivel a leveskocka is fűszeres), őrölt borssal, római köménnyel és kurkumával.
  • Amikor újra felforrt, lefedtem, és kis lángon puhára főztem a krumplit és a lencsét.
  • Miután elkészült, levettem a tűzről, néhány percig pihenni hagytam, majd botmixerrel pépesítettem.
  • Kis tálkába öntöttem a tejszínt, az időközben újra tűzre tett levesből hozzámertem 3-4 merőkanálnyit, és merőkanalanként elkevertem a tejszínnel, végül az egészet a leveshez öntöttem.
  • Megvártam, míg újra felforrt, majd elzártam, ezzel készen is volt.
  • A tányérokba merve tejszínnel locsoltam meg, és levesgyönggyel tálaltam.