hétfő, augusztus 15, 2011

Őzpörkölt bográcsban

Negyven év és nagy család ide vagy oda, őzhússal eddig nem volt dolgom. Valahogy magamtól eszembe nem jutott soha, hogy az üzletben őzhúst vegyek. Most pedig egy kedves ismerősünktől őzcombot, plusz szerintem - ha van ilyen az őzeknél - oldalast és szűzpecsenyét kaptunk. Legalábbis a másik két húsdarab a sertés eme részeire emlékeztetett. Minthogy még soha nem főztem vadhúst, próbáltam kutakodni receptek után, hogy egyáltalán mit is kezdjek vele. Végül a pörkölt mellett döntöttem, ehhez - a legtöbb vadétellel ellentétben - a húst nem kell előre pácolni. Egyedi lett az elkészítés, a legtöbb helyen vörösborral készítik, ez nálam is így volt, de a fűszerezés és az egyéb hozzávalók a saját ízlésünk szerint kerültek a pörköltbe. Mivel fogalmam sincs, hogy mennyi volt a hús - pláne kicsontozás után -, így aztán pontos mennyiségeket sem tudok megadni, de szerintem bárki nekilát, egy kis konyhai gyakorlattal a háta mögött érzésre is simán elkészíti. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • őzcomb
  • zsír
  • 4 nagyobb fej vöröshagyma
  • 5-6 paradicsom
  • 4 paprika
  • só, őrölt bors, majoránna, őrölt pirospaprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • félédes vörösbor
  • csípős paprikakrém
  • 2 kisebb burgonya


  • A szabadtűzön főzéshez először is előkészítettem a hozzávalókat, és a párommal tüzet rakattam, hogy mire mindent előkészítek, addigra a tűz is pont jó legyen: ne égjen nagy lánggal, szépen álljon be.
  • A húst kicsontoztam, megtisztítottam az inaktól, hártyáktól, és kb. 2 centis kockákra vágtam.
  • A vörös- és fokhagymát megtisztítottam, az előbbit apró kockákra vágtam, utóbbit összezúztam.
  • A paradicsomot és a paprikát megmostam, a paradicsomot cikkekre-félcikkekre, a paprikát karikákra és szeletekre vágtam.
  • Összekészítettem a fűszereket, elővettem a zsírt, és elkezdődhetett a főzés.
  • Egy jó adagnyi zsírt kikanyarítottam a bödönből, és a bográcsba tettem, amit feltettem a tűzre.
  • Amikor már kellően felmelegedett, beletettem az aprított vöröshagymát, és fonnyasztani-pirítani kezdtem.
  • Ezután következett a paprika és a paradicsom, amiből egy jó lecsós alapot főztem.
  • Belekerült a hús, amit fehéredésig pirítottam, ekkor került rá a bors, a majoránna és a só.
  • Nemsokára megszórtam pirospaprikával, elkevertem, jöhetett a zúzott fokhagyma.
  • Ezután folyamatosan öntöttem rá a félédes vörösbort, nálam "megitta" az őz a teljes üveggel.
  • A tüzet annyira mérsékeltem a bogrács alatt - a képen látszik is -, hogy szinte csak néha-néha buggyanjon egyet-egyet, nagyon kis lángon főztem a húst hosszú órákon át (mivel délután kezdtem főzni, késő este lett, mire elkészült).
  • A főzési idő vége felé ízesítettem-tüzesítettem egy kis csípős paprikakrémmel, és hozzáadtam a megtisztított, egészben hagyott burgonyákat is. Ezek szétfőnek, és sűrítik, szaftosabbá teszik a pörköltet.
  • Készre főztem az egészet, és friss kenyérrel, savanyúsággal tálaltam.



5 megjegyzés:

  1. Csodás látvány! Valami isteni lehetett. :)))

    VálaszTörlés
  2. Azt szretném meg kérdezni, hogy megszokták abálni az őz húst.Köszönöm gyulárol.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen! Én nem abáltam a főzés előtt, de hallottam már róla, illetve pácolni is szokták, ízlés kérdése. Üdv.: Hankka

      Törlés
  3. Szombaton ballag a kislányom.Az őzet már megvettem jöhet a többi. Ha beválik a recept akkor örök hálám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mityu! Nagyon szurkolok, hogy jól sikerüljön a pörkölt, meg persze az egész hétvége és az azt követő vizsgák is! :) Üdv.: Hankka

      Törlés