MÁLNÁS GYÜMÖLCSKOSÁRKA



Hozzávalók:
a tésztához:

  • 40 dkg vaj
  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 4 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja

a töltelékhez:

  • 3 csomag vaníliaízű pudingpor (3 x 40 g)
  • 6 csapott evőkanál cukor
  • 1,2 l tej

a bevonathoz:

  • 15 dkg ét tortabevonó
  • 1,5 evőkanál étolaj

a díszítéshez:

  • friss málna


  • A hideg vajat elmorzsoltam az átszitált liszttel.
  • A többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal összegyúrtam, majd kb. 3 órára hűtőszekrénybe tettem.
  • Ezután a tésztából kb. 3,5 dkg-os darabokat csíptem, és ezeket a fém muffinsütő tepsi virág alakú kis mélyedéseibe nyomkodtam úgy, hogy egyenletes falvastagságot kapjak. Igazából kosárkaformába kell nyomkodni, ha így készítjük, lehet, hogy kb. 3 dkg-os tésztadarabkák is elegendőek kosaranként.
  • Villával megszurkáltam az aljukat, és előmelegített sütőben, 210 fokon 10-12 perc alatt megsütöttem.
  • Hagytam a kosárkákat teljesen kihűlni.
  • A csokimázhoz vízgőz fölött megolvasztottam a kis darabokra tördelt tortabevonót úgy, hogy közben hozzáadtam az étolajat is.
  • A kosárkák alját a csokiba mártottam, és sütőpapírral fedett tálcára rakosgattam őket.
  • Nálam 1 éjszakán keresztül pihentek, reggel töltöttem őket, de az is elég, ha megvárjuk, amíg teljesen megdermed a csokimáz.
  • A pudingporból a cukorral és a tejjel a szokásos módon pudingot főzünk.
  • Kihűtjük, vagy többször megkeverve megvárjuk, amíg kihűl, csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és megtöltjük vele a kosárkákat. Nem baj, ha marad pudingunk, a végén a díszítéshez felhasználhatjuk, illetve a gyerekek örömmel elfogyasztják a maradékot.
  • Végül tisztított, darabolt gyümölccsel díszítjük. Nálunk a jelentős részére málna került, amit nagyon óvatosan kell tisztítani. Nem folyóvíz alatt mosom, hanem kis tálkába vizet engedek, és ebben mostam, illetve inkább csak öblítettem egyesével a málnaszemeket, óvatosan, mert könnyen széthullik.
  • A gyümölcskosárkák egy részét – málna híján – negyedekre vágott eperdarabokkal, illetve szilvaszeletekkel díszítettem.
  • A gyümölccsel való kirakás után – ha maradt pudingunk – még tovább díszíthetjük pudinggal, vagy akár tejszínhabbal is, illetve színtelen tortazselével is be lehet vonni.