vasárnap, augusztus 14, 2011

Kekszes szelet

A kekszes szelet Mohától származik, köszönet érte. Már többször megsütöttem, mindig nagy sikere volt - akár vendégek, akár csak a család részére készült. Most anyukám kért meg, hogy - mivel vendégeket várt - segítsek be egy picit a készülődésbe, mégpedig egy általam kiválasztott süteménnyel. Ő sósat és túrósat sütött, én pedig ezt a sütit. Pár szelet maradt persze nekünk is, ezek kerültek a képekre. Nagyon finom, üdítő, könnyed, habos sütemény, különlegessége a tetején a keksz, ami az ízvilágába is pontosan passzol, és szerintem fel is dobja a sütit. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 5 tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 13 dkg finomliszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 3 evőkanál olaj

a krémhez:

  • 9 dl 100 %-os narancslé
  • 3 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 5-6 evőkanál cukor
  • reszelt narancshéj

a tetejére:

  • 4 dl tejszín (Hulala)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló
  • 2 csomag vajas keksz


  • A tészta sütése előtt egy kb. 25 x 35 centis tepsit sütőpapírral kibéleltem, és előmelegítettem a sütőt 180 fokra.
  • A tésztához a tojásokat nagyon habosra, szinte krémesre kevertem a cukorral.
  • Hozzáadtam az olajat, és még mindig kézi mixerrel kevertem néhány percig.
  • Ezután hozzászitáltam a lisztet és a kakaóport, és - nem géppel, hanem már csak fakanállal - nagyon finoman összekevertem, illetve inkább csak beleforgattam a száraz anyagot a habba, ügyelve, hogy ne törjem össze a szépen felvert habot.
  • A tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, óvatosan eligazgattam, majd kb. 20 perc alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve hűlni hagytam, majd lehúztam róla a sütőpapírt, és visszatettem a tepsibe.
  • Amíg a tészta hűlt, elkészítettem a krémet. Ehhez összekevertem a pudingport a cukorral, majd egy kevés narancslével, végül fokozatosan hozzáadtam az összes narancslevet, vigyázva, hogy ne legyen csomós.
  • Melegíteni kezdtem, majd a szokásos módon pudingot főztem belőle.
  • Amikor elkészült, elzártam alatta a lángot, és belekevertem a reszelt narancshéjat.
  • Hűlni hagytam, közben többször megkevertem. Amikor már csak meleg volt, ráöntöttem a tésztára, és szépen elegyengettem a tetején.
  • Végül a tejszínből habot vertem, a végefelé hozzádolgoztam a vaníliás cukrot és a habfixálót is.
  • A tejszínnel bevontam a pudingos tésztát, a tetejét pedig vajas keksszel raktam ki, 1-2 mm távolságot hagyva a kekszlapok között, mivel puhulás közben picit meg is duzzadnak-dagadnak. Mostanában ehhez a sütihez a Spar-ban veszem a vajas kekszet. A nevét sajnos nem tudom, de kis, átlátszó csomagokban vannak ezek a csinos kekszecskék, és legutóbb 99 Ft-ért sikerült vennem.
  • Egy éjszakára a hűtőszekrénybe tettem, másnap a kekszek mentén szeleteltem.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta!:))
    Köszönöm, hogy regisztráltál hozzám. Nagy nehezen én is megtaláltalak. Tanácsolom, hogy a blogger profilodban jelöld meg a blogodat, mert így más is könnyebben ide talál, erre a klassz blogra. :)))

    VálaszTörlés
  2. Kedves Petra! Szívesen regisztráltam nálad, nagyon guszták az ételeid, és kíváncsi vagyok a régi idők receptjeire. Szerintem akkor is finoman és ízesen főztek. Üdv.: Hankka

    VálaszTörlés
  3. Hú, nagyon guszta lett! Legközelebb a te változatodat próbálom ki. A csokimáz úgyis csak bosszúságot okozott...

    VálaszTörlés
  4. Hát ez valami csodásan néz ki. Egy újabb kekszes csoda. Ezt "meg" kell csinálnom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk nagyon ízlett, remélem, nektek is fog! :)

      Törlés