KEKSZES SZELET



Hozzávalók:
a tésztához:

  • 5 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 13 dkg finomliszt
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 3 evőkanál olaj

a krémhez:

  • 9 dl 100 %-os narancslé
  • 3 csomag vaníliaízű pudingpor (3 x 40 g)
  • 5-6 evőkanál cukor
  • reszelt narancshéj

a tetejére:

  • 4 dl tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló
  • 2 csomag vajas keksz


  • A tészta sütése előtt egy kb. 25 x 35 centis tepsit sütőpapírral kibéleltem, és előmelegítettem a sütőt 180 fokra.
  • A tésztához a tojást nagyon habosra, szinte krémesre kevertem a cukorral.
  • Hozzáadtam az olajat, és még mindig kézi mixerrel kevertem néhány percig.
  • Ezután hozzászitáltam a lisztet és a kakaóport, és – nem géppel, hanem már csak fakanállal – nagyon finoman összekevertem, illetve inkább csak beleforgattam a száraz anyagot a habba, ügyelve, hogy ne törjem össze a szépen felvert habot.
  • A tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, óvatosan eligazgattam, majd kb. 20 perc alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve hűlni hagytam, majd lehúztam róla a sütőpapírt, és visszatettem a tepsibe.
  • Amíg a tészta hűlt, elkészítettem a krémet. Ehhez összekevertem a pudingport a cukorral, majd kevés narancslével, végül fokozatosan hozzáadtam az összes narancslevet, vigyázva, hogy ne legyen csomós.
  • Melegíteni kezdtem, majd a szokásos módon pudingot főztem belőle.
  • Amikor elkészült, elzártam alatta a lángot, és belekevertem a reszelt narancshéjat.
  • Hűlni hagytam, közben többször megkevertem. Amikor már csak meleg volt, ráöntöttem a tésztára, és szépen elegyengettem a tetején.
  • Végül a tejszínből habot vertem, a vége felé hozzádolgoztam a vaníliás cukrot és a habfixálót is.
  • A tejszínnel bevontam a pudingos tésztát, a tetejét pedig vajas keksszel raktam ki, 1-2 mm távolságot hagyva a kekszlapok között, mivel puhulás közben picit meg is duzzadnak-dagadnak.
  • 1 éjszakára a hűtőszekrénybe tettem, másnap a kekszek mentén szeleteltem.


Forrás: Moha