kedd, augusztus 09, 2011

Hűtött süti

Ennek a sütinek története van. A fiam már többször említette, hogy az egyik barátjánál evett ún. gumisütit, ami nagyon ízlett neki, csinálhatnék én is. Aztán részemről valahogy mindig feledésbe merült, meg igazából nem is szoktam csinálni, receptem sem igen volt hozzá. Ádám végül anyukámat is megkérdezte, hogy ő ismeri-e ezt a sütit, és tud-e ilyet csinálni. És az én drága anyukám most - hogy Ádám 16 éves lett - a szülinapi bulira egy nagy tálca hűtött sütivel érkezett, Ádám legnagyobb meglepetésére és örömére. Anyukámtól rögtön "engedélyt kértem" a fotózásra és a közzétételre, úgyhogy most más tollával ékeskedem, és adom közre anyukám receptjét. Egyébként egy egyszerűen elkészíthető és nagyon finom, könnyű desszertről van szó, nem is tudom, hogy részemről hogy tudott ennyire feledésbe menni. Sokféle néven ismert: gumisüti, szivárvány sütemény, remegős szelet, hűtött süti, stb. Sok sikert hozzá!

Ui.: Időközben újra elkészült, fotók itt! :)


Hozzávalók:
a sárga réteghez:

  • 1,5 dl víz
  • 1 csomag zselatin (25 g)
  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál cukor

a barna réteghez:

  • 1,5 dl víz
  • 1 csomag zselatin (25 g)
  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál kakaópor

a fehér réteghez:

  • 1,5 dl víz
  • 1 csomag zselatin (25 g)
  • 4 dl tejföl
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál cukor

a piros réteghez:

  • 1 csomag piros színű gyümölcskocsonyapor (pl. málna ízű)


  • A sárga réteghez a zselatint elkevertem a vízben, majd melegíteni kezdtem. Addig melegítettem, amíg teljesen fel nem oldódott, de nem kell felforralni.
  • A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadtam a már nem forró zselatint és a fehérjékből felvert kemény habot.
  • Közepes méretű tepsibe öntöttem, majd beraktam a hűtőbe dermedni.
  • A barna réteget ugyanígy készítettem el, annyi különbséggel, hogy a cukros tojássárgához - amikor már krémes, habos volt - hozzádolgoztam a kakaóport is.
  • A barna masszát a sárga rétegre öntöttem, és visszatettem a hűtőbe dermedni.
  • A fehér réteghez szintén feloldottam a vízben a zselatint.
  • A kétféle cukrot elkevertem a tejfölben, hozzáadtam a zselatint, és a sütemény tetejére öntöttem, majd mehetett ismét vissza a hűtőbe.
  • A gyümölcskocsonyaport a tasakon lévő utasítás szerint elkészítettem, a süti tetejére öntöttem, és egy éjszakára a hűtőbe tettem.
  • Másnap szeletelhető vagy kiszúróforma segítségével tetszés szerinti mintákat készíthetünk belőle.

9 megjegyzés:

  1. Ezt régóta ismerem, körformájú üvegedényben szoktam készíteni, de a felső piros réteg nélkül. Nagyon mutatós és szép, jó ötlet a kiszúró forma használata, szóval szuper!!!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, Vicuska, tényleg jól nézett ki ilyen formában, és finom is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ezt nagyon szeretjük, de vmiért mostanában nem sikerül, nem köt meg a zselatin. Te milyet használsz?

      Törlés
    2. Kinga, a 25 gr-os csomagot. Be is írom a receptbe, köszi! :)

      Törlés
    3. elkészült, de a sárga rész az még mindig nem az igazi! Majd összehasonlítom a tiéddel, h ugyanaz-e a mennyiség! :)

      Törlés
    4. Lehet, hogy a tojás nagyságától is függ. Nálunk - a képen is látszik - a kakaós réteg nem lett tökéletes, talán az lehetett a hiba, hogy nem dermedt meg teljesen a sárga rész, túl korán tettük rá a kakaósat. :)

      Törlés
  3. Most hogy nálad tallózgatok, rátaláltam erre a szuper sütire; SZUPER!!!!
    Ezt a sütit nem ismertem. Mentettem, köszönöm anyukádnak is.:):):) Gyönyörűen néz ki!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...és mindemellet még nagyon finom is, pláne ilyen melegben esik jól! :)

      Törlés
  4. Már nagyon régóta ismerjük ez a receptet és nagy kedvenc!Annyi külömbséggel csinálom,hogy a sárgához csak toj.sárgát használok a barnához csak fehérjét kakaórral.Mi hüti sütinek mondjuk :-)

    VálaszTörlés