CITROMOS-TÁRKONYOS CSIRKELEVES



Hozzávalók:

  • 1 kg csirkefelsőcomb
  • 1 vöröshagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 1-2 babérlevél
  • só, őrölt fekete bors, friss vagy szárított tárkonylevél
  • 4-5 sárgarépa
  • 30 dkg csiperkegomba
  • 30 dkg fagyasztott zöldborsó (lehet konzerv is)
  • 3 dl főzőtejszín
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • 1/2 citrom leve
  • 1 evőkanál mustár


  • A vöröshagymát megtisztítottam, apró kockákra vágtam.
  • A combot lebőröztem, kicsontoztam. Ezt a műveletet megspórolhatjuk, ha eleve combfilét vásárolunk. A húst végül 1-1,5 centis kockákra vágtam.
  • Nagy lábasban, az olajon, közepes lángon kevergetve megfonnyasztottam a felaprított hagymát.
  • Hozzáadtam a húst, és gyakran megkeverve, nehogy leégjen, 4-5 perc alatt minden oldalát fehérre pirítottam-sütöttem.
  • Beletettem a babérlevelet, megsóztam, borsoztam, és kevés vizet aláöntve, lefedve kb. háromnegyed óráig pároltam.
  • Közben megtisztítottam a répát és a gombát, a répát 2-3 mm-es karikákra, a gombát hasonló vastagságú szeletekre vágtam.
  • Mindkettőt a csirkéhez adtam, 5-6 percig együtt pároltam, majd az egészet felöntöttem 2 l vízzel.
  • Nagy lángon felforraltam, majd kis lángon, lassú forralással főzni kezdtem.
  • A főzési idő vége felé hozzáadtam a zöldborsót is, ami nálam most konzerv volt. Ha fagyasztottat vagy frisset használunk, azt a répával és a gombával együtt tegyük a levesbe.
  • Amíg megfőtt a leves, elkészítettem a habarást: a lisztet csomómentesre kevertem a tejszínnel, ízesítettem a mustárral és a citromlével.
  • Amikor a levesben minden puhára főtt, merőkanalanként 2-3 merőkanálnyi levest elkevertem a habarással, végül a habarást a levesbe öntöttem, és lassú forralással még 3-4 percig főztem.
  • Közben megkóstoltam, szükség szerint utánaízesítettem sóval és borssal.
  • Végül finomra vágott tárkonylevéllel fűszereztem, és már tálaltam is.