szombat, augusztus 06, 2011

After Eight torta

... alias sztracsatella torta, alias citromos joghurttorta. Az én nagy kisfiamnak ma van a szülinapja, mégpedig a 16. Isten éltessen, drága Ádikám, erőben, egészségben, minden szépet és jót kívánok, amit csak szeretnél, váljanak valóra álmaid! Sok-sok boldog szülinapot!!! Azért írtam, hogy alias sztracsatella torta, mert a szülinapra készülve egy ideje élénken érdeklődtem már a "kis"fiamnál, hogy milyen tortát is szeretne. A válasz: vanília, sztracsatella vagy fagyitorta. A sztracsatellát hallva megörültem, mivel egyébként is Citromhab After Eight tortáját szemeltem ki, amit kis jóindulattal akár sztracsatellás tortának is nevezhetnénk, hiszen kis csokidarabkák vannak benne. Igazából egy nagyon kellemes, üdítő, citromos-joghurtos torta, nekem a csokilapocskák hűsítő mentolos íze nem igazán jön át. Így akár sima csokidarabkákat is tehetünk bele. A tortára természetesen gyertya is került, a képek még a gyertyával díszítés előtt készültek. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 1 csomag Győri Édes Zabfalatok
  • 10 dkg olvasztott Rama margarin

a joghurtos krémhez:

  • 40 dkg natúr joghurt
  • 20 dkg tejföl
  • 2 dkg zselatin
  • 15 dkg cukor
  • 1,5 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 db After Eight csokilapocska
  • 4,5 dl habtejszín (Hulala)

a díszítéshez:

  • 2,5 dl habtejszín (Hulala)
  • pár csepp citromlé
  • citrom- és limettehéj, -karikák


  • A joghurtot, a tejfölt, a cukrot, a zselatint, a citromlevet és -héjat egy nagy lábasba mértem, és felmelegítettem annyira, hogy a zselatin feloldódjon benne. (Felforralni nem kell!)
  • Amíg a joghurtos krém hűl, elkészítettem a tésztát: ehhez a kapcsos tortaforma gyűrűjét (az alja nem kell) tortatálra tettem.
  • A kekszet aprítógéppel finomra morzsoltam, és összekevertem az olvasztott, de nem forró margarinnal.
  • Ezzel a masszával egyenletesen kibéleltem a tortaforma belsejét, kanállal szép simára egyengettem, ez lett a torta alja.
  • A tejszínt kemény habbá vertem, és hozzákevertem-forgattam a kihűlt joghurtos krémhez.
  • Végül apróra vagdaltam a csokilapocskákat is, a krémbe forgattam, és az egészet a kekszes alapra öntöttem.
  • Elsimítottam a tetejét, és egy éjszakára a hűtőbe tettem.
  • Másnap reggel óvatosan (előtte késsel körbevágva) eltávolítottam a tortáról a karimát.
  • A tejszínt pár csepp citromlével kemény habbá vertem, és vékonyan bevontam vele a torta oldalát és a tetejét.
  • Ezután habfésűvel a torta oldalát és (bár ez nem látszik a képen) a tetejét is szépen bevonalaztam.
  • A maradék tejszínhabot habzsákba szedtem, és díszítettem a torta tetejét.
  • Végül az egészet reszelt citrom- és limette-héjjal, valamint citromkarika- és limettekarika-cikkekkel díszítettem.

4 megjegyzés:

  1. Uramisten, de gyönyörű és milyen finom lehet :) csodaszépek a tortáid,ámulok-bámulok :) Üdv: Szofika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szofika, üdv nálam! :) Nagyon könnyed és finom torta volt, a csodaszéppel vitatkoznék, de igyekszem! :)))

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Millye, tényleg nagyon finom volt, jól választottunk! :)

      Törlés