Vödrös savanyúság 1



Hozzávalók 10 l-es vödörhöz:
3,5 l víz
35 dkg cukor
20 dkg só (nem jódozott!)
4 dl ecet (10%-os)
1 teáskanál citromsav
1 kávéskanál borkénpor
5 babérlevél
1 evőkanál nátrium-benzoát
1 evőkanál egész fekete bors
uborka
továbbá:
néhány szál kapor (elhagyható)


Az alaplé hozzávalóit hidegen összekeverjük. Nem baj, ha a citromsav nem oldódik fel teljesen, idővel a vödöben ez majd bekövetkezik. A kész levet a vödörbe töltjük. Ha kaporral készítjük, az is most kerül a vödörbe. Az uborkát kb. 1/2 órára beáztatjuk, ezalatt a szennyeződések feláznak, és könnyebb eltávolítani őket. Ezután folyó víz alatt, körömkefével nagyon alaposan megtisztítunk, megmosunk minden egyes darabot. A megmosott uborkát a lébe helyezzük, majd rázárjuk a tetőt. Fontos, hogy a lé ellepje a zöldségeket. 1 héten keresztül minden nap megkeverjük (kézzel nem szabad belenyúlni, mert könnyebben romlik). Folyamatosan fogyasztható, felbontás után nem romlik.

Tipp: Természetesen nemcsak egyféle alapanyagot használhatunk, készülhet vegyesen is. Kerülhet bele pl. paprika, hagyma, fokhagyma, karfiol, bébipatisszon, zöldparadicsom.