SZEZÁMMAGOS RÚD



Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 40 dkg rétesliszt
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 50 dkg vaj
  • 1 csapott evőkanál só
  • 2 kávéskanál egész mákszem
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 15 dkg reszelt trappista sajt
  • 15 dkg reszelt füstölt sajt
a tetejére:
  • tojásfehérje
  • szezámmag



  • A lisztet átszitáltam, hozzáadtam a réteslisztet és a sütőport, és az egészet összekevertem.
  • Hozzáadtam a szobahőmérsékletű vajat, elmorzsoltam vele, majd belekerült a só, a mák, a tojássárgája, a tejföl és a kétféle reszelt sajt. Az egészet összegyúrtam, majd cipóvá formáztam. 2 részre osztottam, külön-külön dolgoztam velük.
  • Az első cipót lisztezett gyúrólapra tettem, majd kb. 30 x 35 cm-es téglalappá nyújtottam.
  • Tetejét megkentem enyhén felvert tojásfehérjével, megszórtam szezámmaggal, és derelyevágóval kb. 1,5 cm széles és 4 cm hosszú rudakra szabdaltam.
  • Mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütöttem.
  • A másik tésztacipóval ugyanígy jártam el.