csütörtök, július 21, 2011

Szezámmagos rudak

Ma délutánra a férjem munkatársához és családjához voltunk hivatalosak. Vaddisznópörköltet főztek bográcsban, isteni volt. Nem is vaddisznó, inkább vadmalac volt szegény pára... A sörről mi (is) gondoskodtunk, mellé vittünk egy kis finom sörkorcsolyát. Most sütöttem először ezt a sós sütit, féltem is, hogy hogy fog sikerülni, de nagyon jól bevált a recept (ami egyébként a "Rama tavaszi finomságok" receptfüzetből származik). A férjem fél egy körül ért haza a munkából (a sajttal), ekkor kezdtem el összeállítani a tésztát. Három óra után nem sokkal sült ki az utolsó adag, úgyhogy viszonylag hamar elkészül, és nagyon finom az íze. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 40 dkg rétesliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 50 dkg Rama margarin
  • 1 csapott evőkanál só
  • 2 kiskanál mákszem (egészben, nem őrölve)
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 15 dkg reszelt trappista sajt
  • 15 dkg reszelt füstölt sajt
  • a tetejére: tojásfehérje, szezámmag



  • A finomlisztet átszitáltam, hozzáadtam a réteslisztet és a sütőport, és az egészet összekevertem.
  • Hozzáadtam a szobahőmérsékletű margarint, elmorzsoltam vele, majd belekerült a só, a mák, a tojássárgája, a tejföl és a kétféle reszelt sajt. Összedolgoztam, összegyúrtam az egészet, majd cipóvá formáztam. A cipót két részre osztottam, külön-külön dolgoztam velük.
  • Az első cipót lisztezett gyúrólapra tettem, majd kb. 30 x 35 cm-es téglalappá nyújtottam.
  • Tetejét megkentem enyhén felvert tojásfehérjével, megszórtam szezámmaggal, majd kb. 1,5 cm széles és 4 cm hosszú rudakra szabdaltam derelyevágó segítségével.
  • A rudakat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütöttem. A másik tésztacipóval ugyanígy jártam el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése