Füstöltsajtos-szezámos rúd



Hozzávalók:
40 dkg liszt
40 dkg rétesliszt
1 csomag (12 g) sütőpor
50 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 csapott evőkanál só
2 kávéskanál egész mákszem
2 dl tejföl
2 tojássárgája
15 dkg reszelt trappista sajt
15 dkg reszelt füstölt sajt
a tetejére:
1 tojásfehérje
szezámmag


A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a réteslisztet és a sütőport, és az egészet összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat, elmorzsoljuk vele, majd belekerül a só, a mák, a tojássárgája, a tejföl és a kétféle reszelt sajt. Az egészet összegyúrjuk, majd cipóvá formáljuk. 2 részre osztjuk, külön-külön dolgozunk velük. Az elsőt lisztezett gyúrólapon kb. 1/2 cm vékony téglalappá nyújtjuk. Tetszőleges rudakra vágjuk, és mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A tetejüket lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével, megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített sütőben, 180 fokon 20-23 perc alatt készre sütjük. A másik tésztacipóval ugyanígy járunk el.