szombat, július 30, 2011

Meggyes trüffel torta

Nemrég ünnepeltük a kis keresztfiam negyedik születésnapját (Isten éltessen utólag is, erőben, egészségben, drága Máté!). Anyukám és a testvéremék számára egyértelmű volt, hogy én sütöm a szülinapi tortát, Máté kedvence pedig, mint szinte minden kisgyereké: a csokitorta. Komoly kihívás elé állított, mivel egy kb. 20 fős társaság ünnepelte a szülinapot. Szerencsére Citromhabnál ráakadtam a meggyes trüffel tortára, erre a csokisnál is csokisabb tortára, ez készült akkor emeletes verzióban. Mivel az akkori torta nagyon ízlett mindenkinek, apósom pedig holnap ünnepli a 68. szülinapját, neki is trüffel tortát készítettem, 16 szeletes változatban. A képen látható tortával tehát őt leptük meg ma, innen is nagyon sok boldog szülinapot kívánunk még egyszer! A díszítés nem a legszebb lett, de a torta éjszaka készült, a díszítés indulás előtt kora reggel, úgyhogy nem túl sok időm volt pepecselni vele. Miután trüffel tortát készítettem, és csak nagyjából voltam tisztában vele, hogy mi is az a trüffel, itt volt az alkalom, hogy utánanézzek. Tehát a trüffel jó esetben nem más, mint tömény csoki, mégpedig abból is a legjobb minőségű. Egyébként maga a név utal egyrészt a szarvasgombára, amelynek formájára ez a csoki emlékeztet, másrészt magára a töltelékre. Ami alapesetben nem más, mint a ganache krém, azaz étcsokoládé és tejszín elegye, amihez gyakran vajat is adnak. A lényeg, hogy csakis a legjobb alapanyagot lehet beletenni. Az ízesítés pedig már csak fantázia kérdése, a trüffel világában ez az igazi művészet. Ennyit a trüffelről, most pedig jöjjön a recept, ami szinte teljesen megegyezik a Citromhab által leírtakkal. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a kakaós piskótához:
  • 9 tojás
  • 21 dkg kristálycukor
  • 3 dkg kakaópor
  • 6 evőkanál olaj
  • 21 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor

a trüffel krémhez:
  • 6 dl tejszín (nálam Hulala)
  • 60 dkg étcsokoládé (nálam 55 %-os csokoládé pasztilla, az alsó képen látható)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál kristálycukor

a meggytöltelékhez:
  • 20 dkg magozott meggy
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor


  • A krémet a torta sütése előtti napon este előkészítettem, vagyis a tejszínt felforrósítottam, de nem forraltam fel, hozzáadtam a csokoládépasztillát, és addig melegítettem kevergetve, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvadt.
  • Lehúztam a tűzről, elkevertem benne a cukrot és a vaníliás cukrot. (A cukor mennyisége ízlés kérdése, nálunk ez a mennyiség vált be, kevesebb cukorral túl "keserű", túl tömény csokiízű volt a krém, de aki így szereti, az nyugodtan hagyja ki a cukrot vagy használjon kevesebbet.)
  • Amikor a krém lehűlt, hűtőbe tettem, ahol egy éjszakán keresztül pihent. Másnap a hűtőből kivéve elektromos habverővel alaposan kihabosítottam, krémesítettem.
  • Ezután következett a töltelék meggyes része: a meggyet felaprítottam, majd elkevertem a vaníliás cukorral és a kristálycukorral, és állni hagytam. Végül a torta töltése előtt jól lecsepegtettem. (Nálunk most befőtt meggyből készült, ehhez csak 1 evőkanák kristálycukrot kevertem, mivel maga a befőtt is cukros.)
  • A piskótához három lapot sütöttem a következőképpen: a sütőt előmelegítettem 180-190 fokra.
  • Egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleltem. (Ezt úgy a legkönnyebb elérni, ha szétkapcsoljuk a formát, az alsó lapot letesszük, befedjük sütőpapírral úgy, hogy a sütőpapír túlnyúljon a tortaforma alsó lapján, majd rátesszük a karimát, és rákapcsoljuk a tortaforma aljára. A kiálló sütőpapírdarabot késsel a forma mentén körbevágjuk, és már kész is.)
  • Szóval a három lapot külön-külön sütöttem meg: három tojást kikevertem 7 dkg kristálycukorral, jó habosra, krémesre.
  • Hozzáadtam 2 evőkanál olajat, és még ezzel is elektromos habverővel vertem 1-2 percig.
  • Ezután hozzászitáltam 7 dkg liszt, 1 dkg kakaópor és 1/3 csomag (4 g) sütőpor elegyét, és fakanállal óvatosan összeforgattam. (Nem szabad erőteljes mozdulatokkal keverni, csak nagyon finoman átforgatni az egészet, hogy ne törjük össze a szépen felvert habot.)
  • Végül a masszát a sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem, és az előmelegített sütőben, 180-190 fokon kb. 30 perc alatt készre sütöttem. (Elkészültét tűpróbával ellenőriztem.)
  • A fentiek szerint megsütöttem mindhárom kakaós lapot. Amikor kihűltek, eltávolítottam az aljukról a sütőpapírt, és összeállítottam a tortát.
  • Tortatálra helyeztem az egyik lapot, megkentem a trüffel krémmel (kicsit kevesebbel, mint a harmada), majd megszórtam a lecsepegtetett meggy felével.
  • Rátettem a második lapot, és finoman összenyomtam.
  • Ezt a műveletet még egyszer megismételtem.
  • Végül befedtem a harmadik lappal, a torta tetejét és oldalát vékonyan bevontam krémmel, majd tortafésűvel díszítettem az oldalát.
  • A maradék krémet nyomózsákba tettem, és díszítettem a torta tetejét. (A díszítést kedvünk és ízlésünk szerint variálhatjuk, nálunk most így sikeredett.)



2 megjegyzés:

  1. Szia Hankka! Megint eljött a Trüffelkrémtortád sütése,ami nagyon bejött a családnak,és amit nagyon köszönök.Ezennel kívánok,nagyon boldog karácsonyi ünnepeket,és boldog új évet,és még nagyon sok ilyen finom receptett. Kösznöm,Zsuzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zsuzsi! :) Annyira örülök, hogy így bejött nektek ez a torta, mi is nagyon szeretjük. :) Kívánok én is neked és családodnak békés, áldott karácsonyt és nagyon boldog új esztendőt! :) Üdvözlettel: Hankka

      Törlés