KARALÁBÉLEVES GALUSKÁVAL



Hozzávalók:
a leveshez:
  • 3 közepes, zsenge karalábé
  • 3 dkg kókuszzsír
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • őrölt bors, só, aprított petrezselyemzöld, ételízesítő por
  • 2 l alaplé
  • 2 dl tejföl
a galuskához:
  • 2 tojás
  • 1/2 dl tej
  • kb. 7 evőkanál liszt


  • A karalábét megtisztítottam, meghámoztam, és nagylyukú reszelőn lereszeltem.
  • Nagy lábasban felhevítettem a kókuszzsírt, majd rátettem a karalábét, és kis lángon, a saját levében párolni kezdtem.
  • Kb. 10 percig főztem, közben néha megkevertem, nehogy leégjen – eközben felforraltam az alaplevet.
  • A félkész karalábét meghintettem őrölt borssal, és rászórtam a lisztet.
  • Elkevertem, nagyon rövid ideig pirítottam, majd felöntöttem az alaplével.
  • Felforraltam, kóstolás után ízesítettem sóval és ételízesítővel.
  • Lassú tűzön kb. 1/2 óráig főztem.
  • Ezalatt elkészítettem a galuskát: mély tálban felvertem a tojást, ízesítettem sóval, hozzáadtam a tejet és a lisztet, és könnyű galuskatésztát készítettem belőle – nem kell nagyon kidolgozni, elég, ha egyneművé keverjük.
  • A levest nagy lángra tettem, és amikor szépen forrt, galuskaszaggató segítségével beleszaggattam a tésztát.
  • Kb. 5 percig főztem, majd behabartam: a tejfölt mély tálban elkevertem, szedtem hozzá 2-3 merőkanál levest, merőkanalanként szépen eldolgozva a levest a tejföllel.
  • Az így felmelegített (leveses) tejfölt a kész levesbe öntöttem, felforraltam, majd kis lángon még 2-3 percig főztem, hogy az ízek összeérjenek.
  • Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel hintettem meg.