csütörtök, július 28, 2011

Karalábéleves galuskával

Szabadságon vagyunk, én és a férjem. A nagyok a héten az apukájuknál nyaralnak, a kicsivel hárman vagyunk itthon, különösebb program nélkül. Nem is igazán vágyunk sehová, élvezzük, hogy itthon lehetünk, együtt lehetünk. Délelőtt a férjem a kicsivel az udvaron foglalatoskodott (slaggal locsolás, kapu kulccsal nyitogatása, gereblyézés, sepregetés, lépcsőzés le-fel, szóval amolyan igazi gyerekprogramok), én pedig egy könnyen és gyorsan elkészülő levest főztem. Nálunk ennek a karalábélevesnek mindig nagy sikere van (pedig a karalábé nem is tartozik a nagy kedvencek közé). Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a leveshez:
  • 1 nagy vagy 2-3 kisebb fej zsenge karalábé
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • őrölt bors, só, petrezselyemzöld, ételízesítő por
  • 2 leveskocka
  • 2 dl tejföl
a galuskához:
  • 2 tojás
  • 1/2 dl tej
  • kb. 7 evőkanál liszt




  • A karalábét megtisztítottam, meghámoztam, és nagylyukú reszelőn lereszeltem.
  • Egy nagy lábasban felhevítettem az olajat, majd rátettem a karalábét, és kis lángon, a saját levében (ami nem sok) párolni kezdtem.
  • Kb. 15 percig pároltam a karalábét, közben néha megkevertem, nehogy leégjen. Eközben felforraltam 3 l vizet, amiben feloldottam a leveskockákat.
  • A félkész karalábét meghintettem őrölt borssal, és rászórtam a lisztet.
  • Elkevertem, nagyon rövid ideig pirítottam, majd felöntöttem a forró vízzel.
  • Felforraltam, kóstolás után ízesítettem sóval és ételízesítő porral.
  • Lassú tűzön kb. fél óráig főztem.
  • Ezalatt elkészítettem a galuskát: egy mély tálban felvertem a tojásokat, ízesítettem sóval, hozzáadtam a tejet és a lisztet, és könnyű galuskatésztát készítettem belőle. Nem kell nagyon kidolgozni, elég, ha egyneművé keverjük.
  • A levest nagy lángra tettem, és amikor szépen forrt, galuskaszaggató segítségével beleszaggattam a tésztát.
  • Kb. 5 percig főztem, majd behabartam a tejföllel.
  • Ehhez a tejfölt elkevertem egy mély tálban, szedtem hozzá 2-3 merőkanál levest, merőkanalanként szépen eldolgozva a levest a tejföllel.
  • Az így felmelegített (leveses) tejfölt beleöntöttem a kész levesben, felforraltam, majd lassú forralással még 2-3 percig főztem, hogy az ízek összeérjenek.
  • Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel hintettem meg.


2 megjegyzés:

  1. Most csináltam életemben először karalábélevest! Isteni finom lett ;) Nagyon köszönöm!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lassan szezonja is van, örülök, hogy ízlett! :)

      Törlés